Varoitus!

Tämän blogin sisältö saattaa olla haitallista mielenterveydellesi. Blogi sisältää materiaalia, joka saattaa järkyttää lapsia sekä mieleltään herkkiä ja yksinkertaisia lukijoita.

keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Sosiaaliturvan megalomaaninen uudistusmietintö valmistui

Sata-komitea on viimein saanut valmiiksi "nyt pistetään koko perusturva uusiksi" -mietintönsä. Tiistaina komitean jäsenet astuivat ulkoilmaan kammiostaan, jonne he olivat vetäytyneet mietiskelemään puoleksi vuodeksi. Tavoitteena oli yhtenäistää ja selkeyttää perusturva sekä korjata epäoikeudenmukaisia porsaanreikiä, jotka mahdollistavat tuen maksamatta jättämisen erilaisiin tekosyihin vedoten jättäen tuhannet ihmiset kamppailemaan köyhyyden kanssa. Esimerkiksi pienituloinen voi jäädä kokonaan ilman asumistukea, jos samassa asunnossa asuu henkilö, joka tienaa 2000 euroa kuussa.

Kuukausien meditoinnin lopputuloksena Sata-komitea päätti oikein kunnolla räväyttää ja kääntää koko systeemin ympäri sitomalla lapsilisät kuluttajahintaindeksiin.

"Vastaavasti eläkeikää nostetaan, osa-aikaeläkkeen ikärajaa nostetaan, työttömyysputken alaikärajaa nostetaan, Kelan lääkinnällistä kuntoutusta saavien ikärajaa nostetaan, asumistuelle ei tehdä vieläkään mitään, toimeentulotukea ei siirretä Kelalle, eri tuet vaikuttavat edelleen hämäräperäisellä tavalla toisiinsa ja tukien hakeminen on aivan yhtä saatanallista säätämistä ja pompottelua kuin aina ennenkin", kertoo Sata-komitean sihteeri Erkki "evvk" Tolvana.

Tolvanan mukaan tukien täsmällisiä määräytymisperusteita ei edelleenkään kerrota kenellekään kustannustehokkuussyistä. Näin voidaan tuet jättää mahdollisimman usein maksamatta vedoten erilaisiin hatusta vedettyihin syihin kuten auringonpilkkuihin.

Sata-komitea on ylpeä saavutuksestaan.

"Tämä on historiallinen uudistus", Tolvana mahtailee. "Ei ole perusteita jättää joitakin perusturvaetuuksia ilman indeksisuojaa. Paitsi mitä nyt joku opintotuki, mutta ei sitä lasketa."

"Öö ai mikä opintotuki? Jaa, ei kuulu meidän hommiin. En oikein usko että ketään kiinnostaa", vastaa Eino Elin-Taso Sata-komiteasta kysyttäessä, miten perusturvauudistus parantaa opiskelijoiden asemaa.

Inflaatio syö jatkuvasti opintotukea, eivätkä opiskelijat esimerkiksi ole oikeutettuja yleiseen asumistukeen kesäkauden aikana kuten muut pienituloiset, vaikka kesäduunista saisi palkkaa vain 600 euroa kuussa. Tämä ei onneksi haittaa, sillä eihän opiskelijoiden tarvitse asua kesällä missään. He voivat mennä vanhempien luokse kesäksi tai muuttaa esimerkiksi sillan alle. Kesäksi asunnostaan luopuvalla on joka vuosi edessään uuden asunnon etsiminen, mutta sehän on helppoa erityisesti pääkaupunkiseudulla erityisesti syksyisin lukuvuoden alkaessa.

"En kyllä aio heti luopua opiskelija-asunnosta, jota jonotin puolitoista vuotta. Mieluummin olen syömättä", kommentoi Siwan roskista dyykkaamassa ollut nimettömänä pysyvä opiskelija. "Sitäpaitsi kaikki vapaiden markkinoiden vuokra-asunnot vuokrataan nykyään määräajaksi vähintään vuodeksi, että siinähän sitten maksat hampaat irvessä vuokraa paskapalkasta kun ei penniäkään tukea tipu."

Elin-Taso ei näe opiskelijoiden tilanteessa ongelmaa.

"No mitäs menevät allekirjoittamaan sellaisen sopimuksen. Ei se ole tyhmä joka pyytää vaan joka maksaa", naureskelee Elin-Taso. "Sitäpaitsi opiskelijoiden kuuluukin olla ihan vitun köyhiä."

Sosiaaliturvan uudistuksessa vihreät ja keskusta olivat eri linjoilla kuin kokoomus, mutta kokoomuksen ehdoilla valmisteltu mietintö oli silti yksimielinen. "Yksimielisyys saavutetaan sitten, kun muut luopuvat omista tavoitteistaan ja me saamme tahtomme läpi", teroittaa kokoomuksen Sirpa-Asko.

Vihreiden ehdottomana vaatimuksena oli, että kansalaisten oikeutta perusturvaan tulee selkiyttää ja vahvistaa.

"Niin, siis jos vaan kokoomukselle sopii... että kyllähän me aina voidaan joustaa, että ei me väkisin", sopertaa vihreiden Petri Lammas.

Kokoomusta huolestuttaa, että uudistuksen myötä kaikki perusturvaa tarvitsevat voisivat todella saada sitä. "Eihän me voida semmoista sallia", kommentoi Sirpa-Asko.