Varoitus!

Tämän blogin sisältö saattaa olla haitallista mielenterveydellesi. Blogi sisältää materiaalia, joka saattaa järkyttää lapsia sekä mieleltään herkkiä ja yksinkertaisia lukijoita.

maanantai 29. joulukuuta 2008

Aamupäivä Kapitalistanissa

Kello lähestyi kymmentä aamupäivällä, ja herra Halli Tsija palasi työpöytänsä ääreen sikarihuoneestaan. Hallitulla ja hienostuneella, tuskin huomaamattomalla liikkeellä hän sipaisi pois tuhkahiutaleet, jotka olivat leijailleet hänen hylkeennahkaisen puvuntakkinsa hihalle. Tsija painoi kevyesti punaista nappia ja puhui mikrofoniin:

- James, aloitamme tehostamissuunnitelman. Tuo kahvia.

Ensimmäiset auringonsäteet tunkeutuivat huoneeseen Kapitalistanin pääkaupungin keskustan kerrostalojen takaa. Seinän kokoisen ikkunan eteen sijoitetun tammisen kirjoituspöydän lakattu pinta kiilteli aamuauringossa.

Ennen kuin talitintti ikkunan takana ehti vetäistä henkeä aloittaakseen Valtion ylistyslaulun, James purjehti äänettömästi huoneeseen tarjottimen ja höyryävän kupposen kera. James oli ryhdikäs, sulavaliikkeinen, sivistynyt, hyväkäytöksinen ja jatkuvassa taisteluvalmiudessa. Hän olisi voinut olla entinen salaisen palvelun agentti - ja niin hän itse asiassa olikin. Valtion palveluksesta irtisanottu (tai oikeastaan hänen viimeisintä määräaikaista sopimustaan vain ei ollut jatkettu) James oli vuokrattu Tsijan palvelukseen paikallisen henkilöstövuokrausfirman kautta.

- Kahvinne, Sire.

Tsija nuuhkaisi Coffea Liberican täyteläistä aromia, joka oli peräisin afrikkalaisten pikku kätösten poimimista pavuista. Hän nojasi tuolissaan taaksepäin ja alkoi sanella Jamesille listaa.

- Yksi. Proletariaatin työviikkoa pidennetään seitsenpäiväiseksi, ja sunnuntailisät poistetaan.

- Mutta Sire, ettekö pelkää kapinaa?

Tsija hymähti omahyväisesti.

- Emme tietenkään kerro tätä tyhmille proleille. Kerromme heille, että kauppojen aukioloajat vapautetaan ja he saavat shoppailla joka päivä. Prolet on niin helppo pitää tyytyväisenä. Tarvitsee vain väläyttää taikasana - vapaus. Täydestä menee.

- Nerokasta, Sire.

James naputteli muistiinpanoja minikannettavaansa.

- Sitäpaitsi, Tsija jatkoi, - Ainahan ne kitisevät jotain, mutta ei sillä ole ennenkään ollut mitään vaikutusta lopputulokseen. Lopulta kapitalistanilaiset alistuvat, ja minä saan aina tahtoni läpi, Tsija mutisi itsetyytyväisellä äänensävyllä, joka oli täynnä inhoa kuin agentti Smithin ihmisviha. - Onhan heidät aivopesty kapitalistanilaiseen luterilaisuuteen, ja olisi häpeä olla tyytymättä siihen mitä heillä on, sillä aina voisi olla huonommin.

Tsija nojasi eteenpäin ja hörppäsi kahvia.

- Kaksi. Ruoan arvonlisäveroa alennetaan reippaasti. Mutta ensin hintoja nostetaan vastaavasti, tai hieman enemmän. Lupasin kauppiaille, että alviale menee heidän taskuunsa. Kansalle hintojen nousu perustellaan tuotantokustannusten nousulla, öljyn hinnan nousulla ja lamalla. Ja sillä, että ne ahneet paskat vaativat palkkoihinsa jotain indeksikorotuksia. Typerät prolet ovat sitten tyytyväisiä, kun ruoan hinta näennäisesti laskee alvialen myötä, ja äänestävät minut uudestaan valtaan. Alvialen jälkeen ruoan hintaa voidaan hilata jälleen pikkuhiljaa ylöspäin. Kukaan ei huomaa mitään, ja vaikka huomaisikin, mitä ne voisivat tehdä? Pakkohan niiden on syödä.

Tsija nauroi räkäisesti. James hekotteli kohteliaasti mutta hillitysti perässä.

- Good one, Sire.

- Kolme. Palkkoja leikataan. Tämä on haasteellinen, mutta luulen että selviämme tästäkin solidaarisuuteen ja luterilaisuuteen vetoamalla. Sanotaan, että umm... kun on lama, on puhallettava yhteen hiileen... ja että olemme vilpittömän huolissamme erityisesti ikääntyvien työllisyydestä... ja syrjäytymisestä. Kyllä, tämä on työvoimapoliittinen toimenpide! Palkkoja on alennettava, jotta ei tarvitsisi irtisanoa kansalaisia. Ja on tehtävä pidempää työpäivää. Nyt on puhallettava yhteen hiileen, että selviämme lamasta! Tsija julisti kuin harjoitellen lehdistötilaisuutta varten, ja kohensi asentoaan eukalyptuspuisessa valtaistuimessaan, joka oli verhoiltu pandanturkilla. - Ovat kiitollisia, kun niitä ei irtisanota.

- Se menee varmasti täydestä, Sire.

- Ah, melkein unohdin. Neljä. Mainostetaan itseämme työväenpuolueena.

- Loistava idea, Sire.

- Lisäksi olemme lapsiperheiden, opiskelijoiden ja köyhien asialla.

- Luonnollisesti, Sire.

- Viisi. Leikataan koulutuksesta ja terveyspalveluista, mutta sanotaan kansalle, että meillä on hoitotakuu. On lottovoitto syntyä hyvinvointivaltio Kapitalistaniin.

Ja niin jatkui Halli Tsijan ja Jamesin aamupäivä Tehostamissuunnitelman parissa, kunnes Tsija tunsi itsensä väsyneeksi ja lensi loppuviikoksi edustushuvilalleen Maltalle.

Seuraavalla viikolla kansalle ilmoitettiin, että suklaa-annosta on nostettu 30 grammasta 20 grammaan.