Varoitus!

Tämän blogin sisältö saattaa olla haitallista mielenterveydellesi. Blogi sisältää materiaalia, joka saattaa järkyttää lapsia sekä mieleltään herkkiä ja yksinkertaisia lukijoita.

perjantai 3. huhtikuuta 2009

Juuston syöminen ilman lupaa laitonta

Salon käräjäoikeus on ennakkopäätöksellään todennut toisen juuston syömisen ilman lupaa laittomaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos vaikka istut aamiaispöydässä, ja juusto on kätesi ulottuvilla, sinun pitää kysyä juuston omistajalta lupa juuston ottamiseen.

Kyseisen ennakkotapauksen juusto-omistaja Pertti harmittelee käräjäoikeuden päätöstä.

"No kun en jaksanut syödä kaikkea, niin ajattelin että jospa annan tästä siivun kaverille, ettei mene hukkaan", Pertti kertoo. "Mutta juustonvalmistaja on kieltänyt jakamisen, ja lisäksi kaveri sai sakot, kun söi tarjoamaani juustoa. Olisi kuulemma vielä tarjoamisenkin jälkeen pitänyt erikseen kysyä lupa."

Kansalaisten oikeuksien rajoittaminen terrorismin vastaisen taistelun nimissä on ulottunut jo elintarvikkeisiinkin. Ennen saatavilla olevia juustoja oli paljon enemmän. Nykyään ihmiset pitävät juustonsa lukkojen takana. Heitä pelotellaan sillä, että he joutuvat edesvastuuseen, jos joku harjoittaa rikollista toimintaa heidän juustollaan, esimerkiksi uhkailee läimiä sillä presidenttiä poskelle.

Todellinen syy oikeuksien rajoittamiselle on kuitenkin markkinatalous. Moni juustonvalmistaja kieltää jo myyntiehdoissaan juuston jakamisen kolmannelle osapuolelle. Juustonvalmistajat ovat yrittäneet lobata jopa juustohöyliä laittomiksi.

"Menetämme miljoonia euroja, kun ihmiset noin vain vapaasti saavat höylätä juustojaan ja jakaa niitä muille", laskeskelee Juustoimperiumin toimitusjohtaja E. M. Mental.

Mental on tyytyväinen käräjäoikeuden päätökseen.

"Kyllä jokaisen pitää ostaa meiltä oma juusto. Se on sitä kapitalismia ja edistää meidän liiketoimintaa. Tuollainen jakamistouhu, vapaaehtoinen yhteisen hyvän puolesta toimiminen ja epäitsekäs solidaarisuus haiskahtaa ihan sosialismille", Mental tuomitsee.

Juuso Parmesaani Suomen juustoyhdistyksestä on sitä mieltä, että juustoa pitäisi voida jakaa ja vastaanottaa vapaasti.

"Asiakas voi ostaa sellaisen juuston kuin haluaa - goudaa tai edamia, 200 grammaa tai kilon pönikän - ja sen jälkeen pitäisi olla asiakkaan oma asia, mitä hän juustollaan tekee. Jakaako hän sitä muillekin vai vetääkö itse kaiken kerralla naamaan. Tämän ei pitäisi olla mitenkään juuston myyjältä pois. Juustoa on kuitenkin rajallinen määrä, ja siitä määrästä on jo maksettu. Ja sehän pilaantuu ja menee hukkaan, jos ei sitä syödä", Parmesaani perustelee.

Omia kotijuustojaan ei saa myyntiehtojen mukaan jakaa muille, mutta on olemassa kaupallisia ja rajoitettuja juustonjakopalveluita, kuten Hippies Homejuusto. Hippies Homejuusto -sertifioidut juustonsyöjät voivat syödä toistensa juustoja missä päin tahansa Suomea.

"Kyllä sen pitäisi mennä niin, ettei jakamista sallita vain kaupallisille yrityksille, vaan kuka tahansa saisi jakaa juustoaan niin paljon kuin haluaa, ilman juustovalmistajien sanelemia ehtoja ja rajoituksia. Näin saataisiin yhteisellä pyyteettömällä toiminnalla koko Suomen kattava kansalaisten ylläpitämä juustoverkko", tuumaa Hannes Mustaleima Sissijuusto ry:stä.